Ορεινή Ναυπακτία: γιατί τα βουνά έχουν άλλη χάρη!
Ορεινή Ναυπακτία: γιατί τα βουνά έχουν άλλη χάρη!
Η εικόνα της Ελλάδας για τους περισσότερους ταξιδιώτες είναι οι αμμουδερές παραλίες, η αντανάκλαση ενός ηλιοβασιλέματος στη θάλασσα, τα γαλανόλευκα σπίτια των νησιών και οι βουκαμβίλιες στα γραφικά στενάκια. Και σε ποιον δεν αρέσουν; Για πολλούς άλλους όμως ταξιδιώτες, όπως και για εμάς, η Ελλάδα είναι και τα βουνά της, τα πλατάνια της στις πλατείες των ορεινών της χωριών, οι διαδρομές με στροφές – που μου ήταν δραματικές ως παιδί, αλλά απολαυστικές ως ενήλικας- και οι στάσεις σε πέτρινες βρυσούλες στη μέση του δάσους. Αυτές οι εικόνες μπορούν να βρεθούν στην Ορεινή Ναυπακτία, μία περιοχή αγνή και με σκληρή ομορφιά. Η Ορεινή Ναυπακτία αποτελεί μέρος του νομού Αιτωλοακαρνανίας, αριθμώντας δεκάδες χωριά, με κύριο κεφαλοχώρι της την Άνω Χώρα.
Άνω Χώρα: η μεγάλη κυρία της Ορεινής Ναυπακτίας
Η Άνω Χώρα, ή αλλιώς Μεγάλη Λομποτινά όπως ονομαζόταν κάποτε, αποτελεί μέχρι σήμερα το κεφαλοχώρι της περιοχής, γνωστής και ως Κράβαρα. Περιτριγυρισμένη από έλατα και αγκαλιασμένη από ορεινούς όγκους, όπως αυτοί των Βαρδουσίων oρέων, μιας οροσειράς με απαράμιλλη ομορφιά, βρίσκεται στα 1.050 μ. υψόμετρο και μόλις 50 χιλιόμετρα (μιάμιση ώρα) από τη Ναύπακτο.
Όταν φτάσεις στην Άνω Χώρα αξίζει να αφήσεις το αμάξι στην είσοδο του χωριού και να ξεκινήσεις τη βόλτα σου. Το χωριό της Άνω Χώρας παρόλο που είναι μέχρι σήμερα από τα μεγαλύτερα της περιοχής του και διαθέτει αριθμό υπηρεσιών, έχει καταφέρει να διατηρήσει τον παραδοσιακό και γραφικό χαρακτήρα του κι αυτό γίνεται αντιληπτό διασχίζοντας τους πλακόστρωτους δρόμους και θαυμάζοντας τα πετρόκτιστα και περιποιημένα σπίτια.
Στην κεντρική πλατεία του χωριού, βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, ενώ τις εντυπώσεις κλέβει απέναντι ο γνωστός στην περιοχή Καρνάβαλος, το διάσημο, παλιό λεωφορείο που μέχρι τη δεκαετία του ’80 συνέδεε τα χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας με την Ναύπακτο.
Από το 2016 το χωριό κοσμεί, το Λαογραφικό Μουσείο της Άνω Χώρας το οποίο φιλοξενείται στο κτήριο του παλαιού δημοτικού σχολείου. Το συγκεκριμένο μουσείο εκθέτει αντικείμενα και κειμήλια παλαιότερων εποχών, προσφέροντας στον επισκέπτη μία ιδέα του πως ήταν κάποτε η ζωή σε αυτά τα απομακρυσμένα μέρη της Ελλάδας. Συνεχίζοντας την βόλτα στο τέλος του χωριού βρίσκεται η γραφική ταβέρνα Το Πλατάνι, με παραδοσιακές γεύσεις και με μία μαγική σκιά από φύλλωμα πλατάνου.
Αφού απολαύσεις το γεύμα σου ένας όμορφος περίπατος στα πράσινα μονοπάτια, βοηθάει τόσο στη χώνεψη όσο και στο να έρθεις κοντά στη φύση. Η ιδανική και σύντομη διαδρομή που μπορείς να ακολουθήσεις είναι αυτή που καταλήγει στον καταρράκτη Τσουρνά. Η αφετηρία του μονοπατιού βρίσκεται στη νοτιοανατολική είσοδο του χωριού, όπου υπάρχει και ανάλογη επιγραφή. Ακολουθώντας το μονοπάτι, αλλά και τον ήχο του νερού, θα καταλήξεις στον καταρράκτη, ο οποίος συνήθως το καλοκαίρι δεν έχει νερό, αλλά την άνοιξη το τοπίο είναι μαγικό.
Έχοντας ηρεμήσει με τη βόλτα στον καταρράκτη Τσουρνά, το ιδανικό σημείο για να απολαύσεις καφέ και γλυκό είναι το μπαλκόνι του μαγαζιού Τα Καλούδια. Παραδοσιακές, αλλά και σύγχρονες γεύσεις μπορούν να συντροφεύσουν τον καφέ σου. Πάρε μάζι σου αγαπημένα γλυκά του κουταλιού κι όχι μόνο!
Στο χωριό υπάρχουν πολλά δωμάτια και ξενώνες που μπορούν να σε φιλοξενήσουν, εάν επιθυμείς να ανακαλύψεις κι άλλες φυσικές ομορφιές της περιοχής.
Γραμμένη Οξυά: μικρό χωριό, πολλές ομορφιές
Στη μιάμιση ώρα από την Άνω Χώρα και σε υψόμετρο 1.150μ., βρίσκεται η Γραμμένη Οξυά, το τελευταίο χωριό της περιοχής, τοποθετημένη στα σύνορα των νομών Αιτωλοακαρνανίας, Φωκίδας και Φθιώτιδας. Φτάνοντας στο χωριό από την Άνω Χώρα, έπειτα από μία καταπράσινη διαδρομή, την είσοδο του χωριού κοσμούν παγκάκια, μία πέτρινη βρύση με γάργαρο νερό και φυσικά η πανέμορφη θέα της οροσειράς των Βαρδουσίων. Η στάση σε αυτό το σημείο είναι ό,τι πρέπει για μία ανάσα καθαρού αέρα και θαυμασμού ενός από τους πιο ιδιαίτερους ορεινούς όγκους της Ελλάδας.
Συνεχίζοντας προς το εσωτερικό του χωριού, οι μυρωδιές θα σε παρασύρουν προς την πλατεία. Τα τρία μαγαζιά του χωριού, το καθένα με τη δική του «ειδικότητα», βρίσκονται εκεί για να εκπληρώσουν τις γαστρονομικές επιθυμίες μικρών και μεγάλων, κάτω από την πανέμορφη φυλλωσιά του αγέρωχου πλατάνου της.
Αφού απολαύσεις τις πεντανόστιμες γεύσεις και τη σκιά του πλατάνου, μπορείς να εξερευνήσεις τα ιδιαίτερα σημεία του χωριού. Ένα από αυτά είναι το παλιό σχολείο του χωριού, το οποίο λειτουργούσε μέχρι το 1979. Σήμερα, το περιτριγυρισμένο από πεύκα σχολείο δεν εξυπηρετεί τον αρχικό του σκοπό, αλλά φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Σύλλογος Γραμμενιοξυωτών κάθε Αύγουστο. Σε καθημερινή βάση – ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες – ο χώρος του αποτελεί σημείο συνάντησης της νεολαίας του χωριού για φιλικά παιχνίδια μπάσκετ. Αφήνοντας πίσω το σχολείο και περνώντας πάλι από την πλατεία, θα κατευθυνθείς προς την εκκλησία του χωριού, τον Άγιο Αθανάσιο.
Tip: Ο χώρος έξω από την εκκλησία χρησιμοποιείται από τους επισκέπτες του χωριού, ως χώρος parking.
Παρόλο που το χωριό της Γραμμένης Οξυάς δεν είναι γνωστό στους κοινούς ταξιδιώτες, είναι ιδιαίτερα διάσημο κι αγαπημένο στους κύκλους των πεζοπόρων και τους λάτρεις των μοτοσυκλετών και των τετρακίνητων οχημάτων, χάρη στο μοναδικό φυσικό κάλλος κοντά στο χωριό.
Αφήνοντας λοιπόν πίσω το χωριό -και την Αιτωλοακαρνανία πλέον- ακολουθώντας τις ταμπέλες προς Γαρδίκι και Λαμία, θα φτάσεις στη λεγόμενη Ράχη και το Καταφύγιο της Οξυάς (1.740μ.). Μία από τις διασημότερες διαδρομές είναι αυτή προς την κορυφή του όρους Οξυά, της Σαράνταινας (1.923μ.), με περίπου μία ώρα ανάβαση και μία ώρα για την επιστροφή στο καταφύγιο.
Η παράδοση λέει πως το όνομα της κορυφής δόθηκε από τους σαράντα ανθρώπους, που πέθαναν εκεί, όταν γυρίζοντας από γάμο στο χωριό, ξέσπασε χιονοθύελλα. Ωστόσο, ο λόγος για τον οποίο είναι ιδιαίτερα γνωστή η περιοχή, το όρος αλλά και το ομώνυμο χωριό είναι πως εκεί φιλοξενείται το νοτιότερο δάσος οξυάς στην Ευρώπη.
Τελειώνοντας την εξόρμηση στη Σαράνταινα και εγκαταλείποντας την περιοχή, ο συντομότερος δρόμος προς Αθήνα είναι αυτός προς Γαρδίκι και Λαμία. Ακολουθώντας αυτήν τη διαδρομή, μπορεί ο δρόμος σε κάποια σημεία να παραμένει χωματόδρομος, η εμπειρία όμως του να περνάς μέσα από τόσες οξυές, οι οποίες είναι πανέμορφες όλες τις εποχές του χρόνου, θα σε αποζημιώσει στο απόλυτο.
Οι περισσότεροι ταξιδιώτες αντιμετωπίζουν τα ορεινά χωριά ως ιδανικούς χειμερινούς προορισμούς. Παρόλα αυτά τα χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας και το ιδιαίτερο φυσικό τοπίο όλης της περιοχής, είναι εκεί όλο το χρόνο για να κλέψουν τις εντυπώσεις και να χαρίσουν αξέχαστες στιγμές, κοντά στο πράσινο και φυσικά μακριά από τον καύσωνα!
Πηγή: https://www.voyagingtheworld.com/oreini-nafpaktos-giati-ta-vouna-exoun-alli-xari/