Ναυπακτία: Ένας μεσαιωνικός προορισμός 4,5 ώρες από τη Θεσσαλονίκη

Ναυπακτία: Ένας μεσαιωνικός προορισμός 4,5 ώρες από τη Θεσσαλονίκη

​​​​​​​Ναυπακτία: Ένας μεσαιωνικός προορισμός 4,5 ώρες από τη Θεσσαλονίκη

Άνοιγμα στο τουριστικό κοινό της Βόρειας Ελλάδας επιχειρεί ο δήμος Ναυπακτίας - Τι θα δείτε, πού θα μείνετε  

 

Με ιστορία 3.500 χιλιάδων ετών, η Ναύπακτος κερδίζει αμέσως τον επισκέπτη με το μικρό και γραφικό ενετικό λιμανάκι της, το επιβλητικό και καλοδιατηρημένο κάστρο, την παλιά πόλη και τις μεγάλες παραλίες με θέα την Αχαΐα και την εντυπωσιακή γέφυρα Ρίου Αντιρίου.

Πρόκειται για έναν προορισμό, λιγότερο γνωστό στη Βόρεια Ελλάδα, που επιχειρεί άνοιγμα στο τουριστικό κοινό της, σε μια προσπάθεια εξωστρέφειας που τα τελευταία χρόνια επιτυγχάνεται με γοργούς ρυθμούς.

Στο πλαίσιο αυτό ο δήμαρχος Ναυπακτίας, Βασίλης Γκίζας, με συνεργάτες του πραγματοποίησαν παρουσίαση σε δημοσιογράφους της Θεσσαλονίκης του τουριστικού προορισμού, που αποτελεί μια μοναδική εναλλακτική λύση για όσους θέλουν να ζήσουν τη μεσαιωνική ατμόσφαιρα, να περιηγηθούν στο πολυεπίπεδο κάστρο της Ναυπάκτου, στα πετρόκτιστα καλντερίμια και να γνωρίσουν την ορεινή Ναυπακτία με τα 40 χωριά της που βρίσκονται σκαρφαλωμένα σε κατάφυτες κορυφές.

«Η Ναυπακτία πλέον συγκαταλέγεται επάξια στους κορυφαίους προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας και σε κάθε περίπτωση αυτό δεν είναι τυχαίο.  Οφείλεται σαφώς και πρωτίστως στην εξωστρέφεια που επιδεικνύουμε και στη συστηματική προβολή, αλλά και στις υποδομές που είτε  ανακαινίζουμε, είτε δημιουργούμε, στην ιστορία, στον πολιτισμό, στην τοπική γαστρονομία, στο φυσικό περιβάλλον, στις πολλές και διαφορετικές εμπειρίες που μπορεί να βιώσει κάποιος στον τόπο μας, όπως οι εναλλακτικές δραστηριότητες και συγκεκριμένα η αναρρίχηση, η πεζοπορία, η ποδηλασία βουνού, το kite surf, το rafting, το canoe kayak, το rappel, η ιππασία και πολλές ακόμη, στις υπηρεσίες υψηλού επιπέδου και value for money που προσφέρουν οι επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου και της εστίασης» ανέφερε ο κ. Γκίζας.

Σύμφωνα με τον κ. Γκίζα μπορεί για τους Θεσσαλονικείς, η Ναυπακτία να μην αποτελεί έναν ιδιαίτερα δημοφιλή προορισμό, ωστόσο οι οδικοί άξονες πλέον έχουν  περιορίσει σημαντικά την χιλιομετρική απόσταση με αποτέλεσμα να χρειάζονται περίπου 4,5 ώρες για να την προσεγγίσεις από τη Θεσσαλονίκη.

Ενδεικτικές τον προσπαθειών που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια προκειμένου η Ναυπακτία να κερδίσει το στοίχημα του τουρισμού είναι οι σοβαρές παρεμβάσεις  στις  υποδομές  αλλά και τα έργα κομβικής σημασίας για  την  περιοχή  που  βρίσκονται  σε  εξέλιξη.

Η Ναυπακτία, φαίνεται να κερδίζει για το Πάσχα τις εντυπώσεις καθώς είναι sold out από το Νοέμβριο του 2022, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πλέον ελεύθερες κλίνες. Συνολικά σε ξενοδοχεία και ξενώνες διαθέτει 1.100 κλίνες ενώ τα ξενοδοχεία της Ναυπάκτου είναι μέχρι τετράστερα και αποτελούν μικρές μονάδες των 30- 40 δωματίων. Δυναμικά στον... τουριστικό χορό έχουν μπει το τελευταίο διάστημα και τα Airbnb που αριθμούν περίπου 400.  

Μεταξύ των τουριστών που συγκεντρώνει η Ναύπακτος είναι Γάλλοι, Ιταλοί, Βαλκάνιοι, αλλά και Κινέζοι. Την ίδια ώρα πολλοί είναι οι Έλληνες μετανάστες σε Αμερική και Αυστραλία που έχουν αποκτήσει στην πατρίδα τους, τη Ναυπακτία εξοχικές κατοικίες.

 

Ποια έργα υλοποιούνται

Έχοντας αντιληφθεί τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα που διαθέτει, ο δήμος Ναυπακτίας έχει στρέψει το βλέμμα του στη θάλασσα με παρεμβάσεις και έργα  που αφορούν κατά κύριο λόγο τη διαμόρφωση του παραλιακού μετώπου συνολικά αλλά και την αναστήλωση τόσο του Ενετικού Λιμανιού όσο και του εμβληματικού Κάστρου της πόλης. Το έργο στερέωσης και αποκατάστασης του λιμανιού, προϋπολογισμού 1,77 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και φορέα υλοποίησης τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, συνδέεται με το έργο της συντήρησης και αποκατάστασης του νοτιοανατολικού τμήματος του Κάστρου Ναυπάκτου, που ολοκληρώνεται με φορέα υλοποίησης την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος.

Παράλληλα, ξεκίνησε η αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου της πόλης που χρηματοδοτείται με κονδύλι 1,79 εκατ. ευρώ και υλοποιείται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης που έχει υπογραφεί με τον δήμο Ναυπακτίας και προβλέπει, μεταξύ άλλων, την κατασκευή αθλητικών χώρων, όπως πίστα bmx/skate, γηπέδου beach volley και πρότυπων παιδικών χαρών. Επιπλέον, εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση μέσω του ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ για τις μελέτες της χωροθετημένης μαρίνας στην παραλία του Γριμπόβου, που αποτελεί την ανατολική παραλία της πόλης ενώ, ολοκληρώνονται οι διαδικασίες ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή και του αλιευτικού καταφυγίου της Βαριάς, στη δυτική πλευρά της Ναυπάκτου. 

 

Απόδραση στην ορεινή Ναυπακτία

Επτά ορεινοί όγκοι, αμέτρητες δασωμένες κορυφές και ένα άγριο, δαιδαλώδες, ανάγλυφο ορίζουν την ορεινή Ναυπακτία, μια περιοχή περίπου 550 τετρ. χλμ. η οποία εκτείνεται βόρεια της πόλης της Ναυπάκτου. Διάσπαρτα σε αμέτρητα δάση από έλατα, οξιές, βελανιδιές και λόγγους από καστανιές, περισσότερα από 40 χωριά συγκροτούν ένα από τα πιο εντυπωσιακά ορεινά οικιστικά συγκροτήματα της χώρας, μάλιστα τα 10 εξ αυτών έχουν αξιοποιηθεί πλήρως τουριστικά. Ο υδάτινος όγκος του Εύηνου ποταμού και τα ασάλευτα νερά της Ευηνολίμνης προσθέτουν τις δικές τους, γοητευτικές, πινελιές. Χωριά που ξεχωρίζουν μεταξύ άλλων είναι η Άνω Χώρα, η Κάτω Χώρα, ο Πλάτανος, η Αμπελακιώτισσα, η Ελατού.

 

Η ιστορία της Ναυπάκτου

Η ιστορία της Ναυπάκτου αρχίζει κάπου στο 1.500 π.Χ. όταν οι Δωριείς σταμάτησαν εκεί προκειμένου να κατασκευάσουν τον στόλο που χρειάζονταν για να περάσουν στις απέναντι ακτές της Πελοποννήσου. Η περίοπτη γεωγραφική της θέση στην είσοδο του Κορινθιακού κόλπου την κατέστησε μήλον της έριδας και κατά την αρχαιότητα αλλά και στους μεταχριστιανικούς χρόνους. Κατά τον 15ο αιώνα κατακτάται από τους Ενετούς και τελικά απελευθερώνεται από τους Έλληνες μόλις το 1829.

Ημερομηνία ορόσημο στην ιστορία της περιοχής, είναι η 7η Οκτωβρίου του 1571 όταν στον κόλπο της Ναυπάκτου ο ενωμένος ευρωπαϊκός στόλος καταφέρνει μια  συντριπτική νίκη τερματίζοντας έτσι την κυριαρχία στα νερά της Μεσογείου αλλά και τις όποιες βλέψεις είχε εκείνη την εποχή η Οθωμανική αυτοκρατορία για επέκταση της στον Δυτικό κόσμο. Μάλιστα σε αυτήν πολέμησε ο τότε άσημος Ισπανός ναύτης και μετέπειτα διάσημος συγγραφέας του "Δον Κιχώτη", Μιγκέλ Θερβάντες.

Κάθε χρόνο τον Οκτώβριο, πραγματοποιούνται λαμπρές εκδηλώσεις με δεσπόζουσα την αναπαράσταση της ναυμαχίας της Ναυπάκτου, που αποτελεί πόλο έλξης για τους τουρίστες.

Η σημερινή Ναύπακτος είναι μία μικρή αλλά πανέμορφη πόλη, με μεγάλο της τμήμα χτισμένο αμφιθεατρικά στις πλαγιές ενός καταπράσινου και πευκόφυτου λόφου στον οποίο βέβαια δεσπόζει το εντυπωσιακό κάστρο.

 

Πηγή: https://www.voria.gr/article/naypaktia-enas-mesaionikos-proorismos-45-ores-apo-ti-thessaloniki 

Προσθήκη νέου σχολίου

HTML με περιορισμούς

  • You can align images (data-align="center"), but also videos, blockquotes, and so on.
  • You can caption images (data-caption="Text"), but also videos, blockquotes, and so on.