Ναύπακτος - Πληροφορίες για τη Ναύπακτο, όνομα και ιστορία
Ναύπακτος
(Πληθυσμός: 25.121)
Πληροφορίες για τη Ναύπακτο, όνομα και ιστορία
Η Ναύπακτος είναι μια πόλη της Στερεάς Ελλάδας που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της Αιτωλοακαρνανίας. Βρέχεται από το βόρειο τμήμα του Κορινθιακού Κόλπου και είναι χτισμένη στις εκβολές του ποταμού Μόρνου, ανατολικά του Αντιρρίου. Ο ευρύτερος δήμος φιλοξενεί 25.121 κατοίκους, κάνοντας τη Ναύπακτο την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας μετά το Αγρίνιο και το Μεσολόγγι. Το αρχαίο όνομα “Ναύπακτος” προκύπτει από τις λέξεις “ναυς” (πλοίο) και “πήγνυμι” (κατασκευάζω, στερεώνω) και σημαίνει “ναυπηγείο”. Κατά τη διάρκεια του μεσαίωνα η πόλη αποκαλούνταν από τους Έλληνες “Έπακτος”, από τους Φράγκους “Λεπάντο” και στη συνέχεια από τους Τούρκους ως Ινεμπάχτι. Με το ιστορικό όνομα της πόλης να επανέρχεται, τελικά, μετά την απελευθέρωση στα μέσα του 19ου αιώνα. Κατά τη διάρκεια της αρχαιότητας η περιοχή της Ναυπάκτου κατοικούνταν από το Δωρικό φύλο των Λοκρών, ενώ μέσα στους αιώνες κυριαρχήθηκε από Αθηναίους, Μακεδόνες και Ρωμαίους. Υπήρξε σημαντική πόλη του Βυζαντίου και από το 1407, βίωσε 92 χρόνια Ενετοκρατίας μέχρι το 1499 που έπεσε στα χέρια των Τούρκων. Η Ναύπακτος καταγράφηκε στην ιστορία για τη “Μάχη του Λεπάντο” (1571), όταν ευρωπαϊκές χριστιανικές δυνάμεις συγκρούστηκαν με τον Οθωμανικό στόλο. Το 1821 ο ντόπιος πληθυσμός της πήρε μέρος στην Ελληνική Επανάσταση και τελικά η πόλη απελευθερώθηκε από τον Ανδρέα Μιαούλη ο οποίος απέκλεισε το λιμάνι και ανάγκασε τους Τούρκους να συνθηκολογήσουν παραδίδοντας τη Ναύπακτο.
Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου (ή του Λεπάντο) και η σημασία της
Στις 7 Οκτωβρίου 1571, στα ανοιχτά της εισόδου του Πατραϊκού Κόλπου (κόλπος του Λεπάντο) έλαβε χώρα μια από τις σημαντικότερες ναυμαχίες της παγκόσμιας ιστορίας. Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου ήταν μια μεγάλη σύγκρουση μεταξύ της καθολικής χριστιανικής δύσης και του Ισλάμ. Ενώ, αποτέλεσε ορόσημο για την ιστορία της Ευρώπης, καθώς σήμανε το τέλος των Οθωμανικών βλέψεων για πλήρη κυριαρχία στη Μεσόγειο και επέκταση στις ακτές της Ιταλίας της Γαλλίας και της Ισπανίας. Ο συνεχής επεκτατισμός των Τούρκων θορύβησε τις ευρωπαϊκές ηγεμονίες οι οποίες με προσπάθειες του Πάπα Πίου Ε’ συγκρότησαν την “Ιερή Ένωση” (Lega Santa). Μια σταυροφορική συμμαχία περιελάμβανε τους στόλους της Ισπανίας, της Βενετίας, της Γένοβας, των Ιπποτών της Μάλτας, αλλά και των Δουκάτων της Σαβοΐας, του Ουρμπίνο και της Τοσκάνης. Ο χριστιανικός στόλος με αρχιναύαρχο τον αδερφό του Ισπανού βασιλιά, πρίγκιπα Δον Χουάν, καταναυμάχησε την οθωμανική αρμάδα υπό τον Μουεζίν Ζαντέ Αλί, σε μια φοβερή ναυμαχία που έγινε στις εκβολές του Αχελώου κοντά στα νησιά Εχινάδες. Η σύγκρουση αυτή έμεινε στην ιστορία ως η “Ναυμαχία της Ναυπάκτου” ή “Ναυμαχία του Λέπάντο” λόγω της μεσαιωνικής ονομασίας της πόλης που μέχρι πρότινος (1499) ήταν ενετική κτίση.
Ναύπακτος αξιοθέατα ενός ρομαντικού προορισμού
Η Ναύπακτος συνδυάζει το ιστορικό βάθος με τη γραφική ομορφιά. Διαθέτει η Ναύπακτος αξιοθέατα και μνημεία που αποκαλύπτουν το μεσαιωνικό παρελθόν μιας ιστορικής παραθαλάσσιας καστροπολιτείας. Ενώ η αύρα της πόλης συνδυάζει τη νησιωτική αίσθηση με το κάλλος των καταπράσινων βουνών της Πίνδου που απλώνονται επιβλητικά στο βάθος. Η πόλη είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στην πλαγιά ενός πευκόφυτου λόφου, στην κορυφή του οποίου του δεσπόζει ένα από τα πλέον καλοδιατηρημένα Ενετικά κάστρα της χώρας. Από εκεί η θέα της Ναυπάκτου και της θάλασσας είναι μαγευτική. Βέβαια, το “σήμα κατατεθέν” της πόλης είναι το Ενετικό λιμάνι. Το παλιό γραφικό λιμανάκι δημιουργείται από 2 βραχίονες που στα άκρα τους έχουν δύο πύργους και στην πραγματικότητα αποτελούν προέκταση των τειχών του κάστρου. Τέλος, μια βόλτα στην παλιά πόλη περιγράφει τη μακραίωνη ιστορία της Ναυπάκτου, μέσα από ιστορικά κτήρια και αρχοντικά παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Τα στενά πλακόστρωτα σοκάκια και το διάσημο Στενοπάζαρο είναι τα πιο ζωντανά τμήματα της πόλης φιλοξενώντας καφετέριες, ταβέρνες, μπαρ και καταστήματα. Η Ναύπακτος έχει άρτιες τουριστικές υποδομές και τις τελευταίες δεκαετίες το τουρισμός έχει αναχθεί ένα σημαντικό κομμάτι της οικονομίας της πόλης. Είναι ένας ιδανικός προορισμός καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ενώ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες οι καταγάλανες ακτές της ευρύτερης περιοχής αποτελούν τόπο παραθέρισης για πολλούς επισκέπτες. Μάλιστα η Ναύπακτος διαθέτει παραλίες (Ψάνη, Γρίμποβο) με γαλάζια σημαία που βρίσκονται εντός του αστικού ιστού!
Κλίμα Ναύπακτος
Το κλίμα της Ναυπάκτου είναι τυπικό μεσογειακό και χαρακτηρίζεται από ήπιους χειμώνες και σχετικά δροσερά καλοκαίρια. Όντας παράκτια περιοχή επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τη θάλασσα καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Κατά τους θερμούς μήνες του καλοκαιριού για παράδειγμα η θαλάσσια αύρα μετριάζει τη ζέστη στην ατμόσφαιρα, ενώ αντίστοιχα το χειμώνα το παράκτιο στοιχείο κάνει τα ψυχρότερα καιρικά φαινόμενα ηπιότερα. Η υψηλή ηλιοφάνεια παρατηρείται καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου και είναι ένας επιπλέον παράγοντας που κάνει το κλίμα της Ναυπάκτου ιδιαίτερα ευχάριστο.
Αξιοθέατα Ναύπακτος
Ενετικό Κάστρο της Ναυπάκτου Ναύπακτος
Είναι ένα από τα ομορφότερα και καλύτερα διατηρημένα κάστρα της Ελλάδας, που προσφέρει μάλιστα και μία από τις ομορφότερες θέες, καθώς από το κάστρο μπορείτε να δείτε την είσοδο του Κορινθιακού κόλπου. Είναι ένα μοναδικό αρχιτεκτονικής σημασίας φρούριο, καθώς ξεκινά από το λόγο πάνω από την πόλη και καταλήγει μέχρι τη θάλασσα. Το κάστρο χτίστηκε σε διάφορες φάσεις αλλά τη σημερινή του μορφή την οφείλει στους Ενετούς, για τους οποίους η πόλη είχε μεγάλη στρατηγική σημασία για την κυριαρχία τους στον ελλαδικό χώρο. Σήμερα είναι τόσο καλοδιατηρημένο που μπορείτε να δείτε όλα τα στάδια κατασκευής του αλλά και να περπατήσετε δίπλα στη θάλασσα.
Λιμάνι της Ναυπάκτου Ναύπακτος - Παλια Πόλη
Το “σήμα κατατεθέν” της πόλης
Το Ενετικό λιμάνι της πόλης αποτελεί σίγουρα το “σήμα κατατεθέν” της Ναυπάκτου. Το παλιό γραφικό λιμανάκι δημιουργείται από 2 βραχίονες που στα άκρα τους έχουν δύο πύργους και στην πραγματικότητα αποτελούν προέκταση των τειχών του κάστρου που περικλείει την παλιά πόλη. Το άνοιγμα δε, που υπάρχει ανάμεσα στους 2 βραχίονες φτάνει τα 35 μέτρα.
Τα αγάλματα του δεξιού βραχίονα και ο φάρος του αριστερού
Χαρακτηριστικό του γραφικού Ενετικού λιμανιού της Ναυπακτου είναι τα δύο αγάλματα που φιλοξενούνται στον δεξιό βραχίονα, όπως κοιτά κανείς τη θάλασσα. Το πρώτο άγαλμα, που βρίσκεται στο ψηλότερο τμήμα της άκρης του βραχίονα και απεικονίζει τον Γιώργο Ανεμογιάννη (Παξοί 1798 - Ναύπακτος 1821) ο οποίος ήταν Έλληνας πυρπολητής και ήρωας της Επανάστασης του 21'. Ο Ανεμογιάννης μαρτύρησε στα χέρια των Τούρκων όταν αιχμαλωτίστηκε στην προσπάθειά του να πυρπολήσει την τουρκική ναυαρχίδα που είχε βρει καταφύγιο στο λιμάνι της Ναυπάκτου.
Σε μικρή απόσταση από το άκρο του βραχίωνα βρίσκεται το άγαλμα του διάσημου Ισπανού συγγραφέα Μιγκέλ ντε Θερβάντες, ο οποίος πολέμησε στην ιστορική ναυμαχία της Ναυπάκτου το 1571. Στην οποία μάλιστα ο συγγραφέας τραυματίστηκε βαριά στο αριστερό του χέρι, χάνοντας ουσιαστικά τη λειτουργικότητά του.
Από την άλλη, στον αριστερό βραχίωνα του λιμανιού ξεχωρίζει το παλιό φρούριο και ο Φάρος της Ναυπάκτου. Ο φάρος στην πραγματικότητα αποτελεί συνέχεια του φρουρίου φτάνοντας σε ύψος τα 16 μέτρα, ενώ κατασκευάστηκε το 1909.
Παλιό εμπορικό λιμάνι και μοναδικό αξιοθέατο
Η Ναύπακτος μέχρι τα μέσα του 20 αιώνα υπήρξε σημαντικός ενδιάμεσος σταθμός για εμπορικά πλοία. Ήταν λιμάνι ιδιαίτερης εμπορικής σημασίας, καθώς εδώ ξεφορτώνονταν αγαθά που διοχετεύονταν στην ορεινή Ναυπακτία και τη Δωρίδα. Με τη δημιουργία των λιμανιών και την ενίσχυση του πορθμείου του Ρίο-Αντίρριο, το Ενετικό Λιμάνι της Ναυπάκτου έχασε την εμπορική του σημασία.
Η γραφική ομορφιά του βέβαια παραμένει αδιαπραγμάτευτη και αποτελεί ένα από τα πλέον φωτογραφημένα σημεία της πόλης. Είναι ιδανικό μέρος για βόλτα, ενώ φιλοξενεί ταβέρνες, μπαρ, και εστιατόρια εξαιρετικής ποιότητας. Κάθε καλοκαίρι, προσεγγίζεται από κρουαζιερόπλοια με ξένους τουρίστες αλλά και επισκέπτες που φτάνουν στη Ναύπακτο για να απολαύσουν τη μοναδική ομορφιά της.
Φετιχιέ Tζαμί Ναυπάκτου Ναύπακτος
Το Φετιχιέ Τζαμί βρίσκεται στο λιμάνι της Ναυπάκτου. Χτίστηκε το 1499 από το σουλτάνο Βαγιαζίτ Βελή και το όνομά του σημαίνει "Τέμενος της κατάκτησης". Είναι χτισμένο με πέτρα στα χαμηλότερα τμήματα και με οπτόπλινθους στο επάνω τμήμα όπου υπάρχουν και τόξα. Το δάπεδο ήταν στρωμένο με κεραμικά πλακίδια, μέρος των οποίων είναι ορατό σήμερα. Ο επισκέπτης μπορεί να δει την κόγχη του μιχράμπ, τη βάση του μιναρέ, τον τρούλο και την κρήνη "κούβα". Λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος.
Άγαλμα του Θερβάντες Ναυπάκτου Ναύπακτος
Ο γνωστός συγγραφέας Θερβάντες είχε υπάρξει στρατιώτης στο πολεμικό πλοίο Μαρκέσα του Δον Χουάν της Αυστρίας και πήρε μέρος στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου εναντίον του Οθωμανικού στόλου. Αν και είχε πυρετό και μπορούσε να μην πάρει μέρος στη μάχη, εκείνος αποφάσισε να πολεμήσει και τραυματίστηκε στο θώρακα και το αριστερό του χέρι. Μάλιστα τα τραύματα ήταν τόσο σοβαρά που μετά τη μάχη έμεινε έξι μήνες στο νοσοκομείο. Σήμερα στη Ναύπακτο μπορείτε να δείτε το άγαλμα του διάσημου συγγραφέα με ανασηκωμένο το δεξί χέρι, το χέρι δηλαδή που σώθηκε στη μάχη και με το οποίο έγραψε όλα του τα λογοτεχνικά έργα.
https://www.taxidologio.gr/nafpaktos.html?group=f75932fa-b5ce-4dc8-930d-8022da18de2d