Μάθετε τα πάντα για την πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα της Ναυπακτίας.

Μάθετε τα πάντα για την πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα της Ναυπακτίας.

Μάθετε τα πάντα για την πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα της Ναυπακτίας.

Το καλοκαίρι υπάρχει πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα όχι μόνο στη Ναύπακτο αλλά και στις γύρω περιοχές (Αντίρριο, Κάτω Βασιλική, παραλίες του Γαλατά), που περιλαμβάνει καλλιτεχνικές και αθλητικές εκδηλώσεις.

Μία ξεχωριστή εκδήλωση για τη Ναύπακτο είναι ο εορτασμός της επετείου της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου. Η επέτειος γιορτάζεται κάθε χρόνο με όλη τη μεγαλοπρέπεια που της αρμόζει,  την πρώτη Κυριακή μετά τις 6 Οκτωβρίου. Πρεσβευτές, ξένες αποστολές, αντιπροσωπείες αρχών και οργανισμών, πολεμιστές ντυμένοι με παραδοσιακές μεσαιωνικές φορεσιές και πλήθος κόσμου συγκεντρώνονται για την αναπαράσταση της Ναυμαχίας. Παράλληλα, όλη την εβδομάδα διοργανώνονται ποικίλες εκδηλώσεις (καλλιτεχνικές εκθέσεις, ομιλίες,  αθλητικοί αγώνες κ.λπ.) που αφορούν στην ιστορία και στον πολιτισμό.

 

Σχεδόν όλα τα χωριά υλοποιούν την περίοδο του καλοκαιριού εκδηλώσεις και υπέροχα πανηγύρια που ανταμώνουν ντόπιοι και επισκέπτες με στόχο τη διασκέδαση και την αναβίωση εθίμων. Από τα σημαντικότερα είναι τα πανηγύρια στις 15 Αυγούστου για τη γιορτή της Παναγίας που στην ορεινή Ναυπακτία έχει την τιμητική της, και τα πανηγύρια που λαμβάνουν χώρα το Πάσχα και στις γιορτές των τοπικών πολιούχων του τόπου, όπως ο Άγιος Δημήτριος. Τα πανηγύρια αυτά διατηρούν τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα και έχουν μεγάλη επιτυχία καθώς έλκουν το τουριστικό κοινό αλλά και την τοπική κοινωνία.

 

Γιορτές

Η Γιορτή του Τσίπουρου και του Καστάνου

Πραγματοποιείται κάθε χρόνο το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Οκτώβρη στην Ορεινή Ναυπακτία. Στη γιορτή αυτή προσφέρονται κάστανα από την περιοχή, σκέτα ή σε γλυκό και τσίπουρο που φτιάχνεται από τους κατοίκους της περιοχής. Οι νοικοκυρές κλέβουν συνήθως την παράσταση, με τα τοπικά γλυκά που προσφέρουν στους επισκέπτες, όπως οι λαχταριστοί λουκουμάδες.

 

Το Κουσμάρι: Η γιορτή των Τσοπαναραίων

Πραγματοποιείται 50 μέρες μετά το Πάσχα, την ημέρα της Αναλήψεως, σε χωριά της Ορεινής Ναυπακτίας. Κάθε χρόνο αυτή τη μέρα, πριν από οποιαδήποτε ενέργεια, έρχεται ο ιερέας του χωριού και κάνει αγιασμό σε κάθε στάνη. Ο βοσκός της κάθε στάνης πρέπει να θυσιάσει κάποιο από τα ζώα του, όπως λέγεται χαρακτηριστικά θα πρέπει«να ματώσει τη στάνη του». To ζώο αυτό το ψήνει και το προσφέρει στους επισκέπτες. Επιπλέον, το γάλα της προηγούμενης ημέρας από το ζώο που θυσιάστηκε, το φτιάχνει τυρί, το οποίο προσφέρεται μαζί με το κρέας. Στη γιορτή αυτή φτιάχνονται,επίσης, παραδοσιακές πίτες της και εδέσματα ενώ το κρασί ρέει άφθονο!

 

Ζήσε την εμπειρία των Παζαριών στη Ναύπακτο.

Από το 1867 μέχρι σήμερα, ανήμερα του Αγίου Δημητρίου (26 Οκτωβρίου), πολιούχου της πόλης, ξεκινά η μεγαλύτερη εμποροπανήγυρη της Ρούμελης, «τα Παζάρια της Ναυπάκτου»! Για μία εβδομάδα οι έμποροι της Ναυπάκτου αλλά και έμποροι από όλη την Ελλάδα «παζαρεύουν» και πουλάνε τα εμπορεύματά τους σε χαμηλές τιμές. Για τους μεγάλους είναι μία ευκαιρία για αγορές και «παζαρέματα» και για τους μικρούς ευκαιρία για διασκέδαση στο Λούνα Παρκ. Απαραίτητη η βόλτα για μαλλί της γριάς, λουκουμάδες, χαλβά και σουβλάκια. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το τοπικό έδεσμα των ημερών «ψητή γουρουνοπούλα». Για μία εβδομάδα οι μουσικές, ο καπνός και η μυρωδιά από τα ψητά γουρουνόπουλα σκεπάζουν όλη την πόλη!

 

Αξιοθέατα

Ιερό Ασκληπιείο

Το Ασκληπιείο της Ναυπάκτου, αρχαίο ιερό αφιερωμένο στον Ασκληπιό, τον θεό της ιατρικής και της υγείας, βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του λόφου Τσουκάρι, κοντά στην πηγή του Κεφαλόβρυσου, σε περιοχή εκτός των τειχών της αρχαίας πόλης. Σήμερα από το ιερό σώζεται ένα άνδηρο, διαστάσεων 15χ12 μ. περίπου, διαμορφωμένο στον βράχο και ένας αδρά λειασμένος φυσικός βράχος, ύψους 3,5 μ. περίπου, ο οποίος είχε χρησιμοποιηθεί ως τοίχωμα για την αναγραφή επιγραφών.

 

Φετιχιέ Τζαμί

Το σημαντικότερο οθωμανικό τέμενος της Ναυπάκτου βρίσκεται στον ανατολικό λιμενοβραχίονα του ενετικού λιμανιού. Κτίστηκε μετά την κατάληψη της πόλης το 1499 από τον σουλτάνο Βαγιαζήτ Β’ Βελή και η ονομασία του Φετιχιέ ή Φετιχιγιέ Τζαμί (Fethiye) σημαίνει «Τέμενος της κατάκτησης». Είναι γνωστό στις οθωμανικές πηγές και ως «Μπαγεζίντι Βελή Τζαμί» (Β yezid-I Veli C mii), από το όνομα του σουλτάνου.

 

Αρχαία Μακύνεια

Η απομονωμένη, τειχισμένη ακρόπολη της πόλης κτίστηκε πιθανόν τον 3ο αι. π.Χ. σύμφωνα με τα έως σήμερα αρχαιολογικά ευρήματα, σε πλάτωμα στη θέση «Παλιόκαστρο», στην απόληξη του όρους Ταφιασσού (Παλιοβούνα), με θέα προς την Αχαΐα και το στενό του Ρίου-Αντιρρίου, για να ελέγχει νότια και δυτικά την εύφορη πεδιάδα, όπου σήμερα βρίσκονται οι οικισμοί Μακύνειας και Ρίζας. Νοτιοανατολικά και εξωτερικά της ακρόπολης υπάρχει μικρό μονόσφηνο θέατρο που πιθανόν χρησιμοποιήθηκε και ως βουλευτήριο. Βόρεια και σε μικρή απόσταση ανασκάφηκε μεγάλος αμφιπρόστυλος ναός διαστάσεων 17,20χ5,80 μ. χωρίς να εντοπιστούν στοιχεία για τη θεότητα στην οποία είχε αφιερωθεί. Σήμερα στο αρχαίο θέατρο της Μακύνειας πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού παραστάσεις αρχαίου δράματος.

Πηγή: https://www.visitnafpaktia.gr/drastiriotites/politismos/ 

Προσθήκη νέου σχολίου

HTML με περιορισμούς

  • You can align images (data-align="center"), but also videos, blockquotes, and so on.
  • You can caption images (data-caption="Text"), but also videos, blockquotes, and so on.